Ajatuksia lasten oikeuksien viikosta

Nov 21, 2023

Lasten oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20-26.11. Vastaamalla oikeuksiin ja tarpeisiin säästämme tulevaisuudessa satoja miljoonia euroja, näemme vähemmän yksinäisiä, syrjäytyneitä ja rikottuja sieluja ja laiminlyöntiemme vuoksi hajonneita ihmisraunioita.

Eilen Seinäjoen Sorsanpesällä vietettiin Suomen kansallinen rukousaamiainen, jossa kansalaisaloitetta kanssani luotsaava Riina Peltola toimi lasten ja nuorten esirukoilijana. Tilaisuudessa olleet kansanedustajat saivat kuulla rukouksen, jossa väreili vahvasti rakkaus ja siunaus Korkeimman lasten ja nuorten perheiden kiireiseen arkeen.

Valtioneuvoston julkaisussa mielenterveysstrategian tavoitteissa vuoteen 2030 todetaan, että lasten ja nuorten mielenterveys vahvistuu, kun yhteiskunta toimii niin, että luodaan turvalliset edellytykset perheissä ja muissa keskeisissä kasvuympäristöissä sekä turvataan jokaiselle lapselle yhtäläiset mahdollisuudet hyvään itsetuntoon, mielenterveystaitoihin, oppimiseen ja onnistumiskokemuksiin.

Minulle tämä tarkoittaisi käytännössä mm. turvallista kouluarkea jokaiselle suomalaiselle lapselle ja nuorelle. Perheille helpotuksen huokausta aamuisin, kun ei tarvisi murehtia mitä rakas lapsi kokee koulupäivän aikana.


Kun lisäksi todetaan, että turvataan haavoittuvassa asemassa tai elämäntilanteessa olevien lasten ja nuorten oikeudet ja vähennetään heidän syrjäytymistä, luvataan mielestäni selkeästi, ettei koulussa tapahtuva henkinen tai fyysinen väkivalta enää jatku, pahoinvoivien lasten ja nuorten käytöksen juurisyihin poikkeuksetta pureudutaan perusteellisesti ja ettemme mahdollista papereiden pyörittelyllä keskeneräisten lasten mielenterveyden rikkoutumista.

Toimenpiteisiin on kirjattu 2023-2027 kuinka muutetaan lasten ja nuorten kasvu-oppimis-ja toimintaympäristöt vuorovaikutusta ja mielen hyvinvointia tukeviksi, edistetään myönteistä ryhmäytymistä, tunne-ja vuorovaikutustaitojen opetusta sekä yhteisöllistä toimintakulttuuria kouluissa.


Toteutustavoista olisi suotavaa kerätä kentältä raportti, jonka anti voisi olla valtakunnallinen vinkkipankki kaikille kasvattajille ja tuleviin Pisa-tutkimustuloksiin psykologinen etumatka.

Toimenpiteisiin on kirjattu myös, että häirintää, kiusaamista ja väkivaltaa ehkäistään, uusia työkaluja kehitetään ja varmistetaan riittävä psykososiaalinen apu tarvitseville. Tätä olisi ehdottomasti mielestäni kouluväkivallan juurisyihin pureutuminen. Kuten Mieli Ry:n Frans Horneman totesi, nuorten mielenterveyshuollon painopiste pitää keskittää ennaltaehkäisyyn eli sinne missä nuoret ovat. Apua pitää saada matalalla kynnyksellä koulussa, jossa tarvitaan kohtaamista, eikä pompottelua luukulta toiselle.

Rakkaustalkoot vaativat tietoisen mindsetin.


Ei enää enempää, kovempaa ja tehokkaammin, vaan kunnolla, pehmeämmin ja kiireettömämmin sydämellä.

-Heini

Lukuvinkki: https://bit.ly/haineisto1